In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We snappen dat het voor een patiënt soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet/mag doen. Daarom leggen we u graag even uit wie wat doet in onze praktijk én waarom we dat doen.
Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar het tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een DPSI-score van 0 tot en met 4. De DPSI-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventie-assistente of bij de mondhygiëniste. De uitleg van de DPSI-score vindt u onderaan dit artikel.
Preventie-assistente
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Al onze stoelassistentes hebben deze opleiding gevolgd. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of dat u een lichte vorm hebt van tandvleesontsteking (DPSI-score 1 of 2) dan zal de preventie-assistente het gebit reinigen, een instructie geven indien nodig en vervolgens uw gebit nog even polijsten. Ook mogen ze een seallaagje aanbrengen op de kiezen.
Paro-preventieassistente
Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende cursus van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (DPSI-score 3-). Zij hebben geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werken nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistente.
Mondhygiëniste
We hebben in onze praktijk een aantal mondhygiënisten werken. Zij behandelen de patiënten met de uitgebreidere tandvleesproblemen (DPSI-score 3+ en 4). Hiervoor wordt altijd een aparte afspraak ingepland en de patiënten blijven vaak bij hun of bij de paro-preventieassistente onder controle zodat de tandvleessituatie gezond en stabiel blijft. De mondhygiënisten zijn daarnaast ook bevoegd om:
- Kiezen voorzien van een seallaagje
- Paro-status maken
- Lokale verdoving geven
- Een periodieke controle uitvoeren
- Plaquetest en uitgebreide instructie geven
- Fluoride applicatie geven